Het scheren van een paard lijkt misschien eenvoudig, maar toch komt er e.e.a. bij kijken.

 

Het allerbelangrijkste is het hebben van goede apparatuur. Ga niet in de weer met een goedkoop machientje, want vaak hebben deze te weinig vermogen, waardoor het paard eerder geepileerd wordt dan geschoren.

De messen moeten super scherp zijn en het is belangrijk om hygienisch te werken. Ik ontsmet dan ook na iedere scheerbeurt mijn apparatuur en maak alles goed schoon.
Verder is het van belang om enige handigheid te hebben, zodat je niet uren bezig bent met scheren. Beter kun je het dan in 2 keer doen.

Ik begin meestal bij de buik, dit omdat dat voor mij een relatieve veilige plek is om te beginnen en je zo kan zien hoe het paard reageert. Is je paard bang voor het scheerapparaat, neem dan rustig de tijd om hem er aan te laten wennen.

Begin met grote halen, tegen de richting van de haren in. Werk het af door haaks op deze halen nogmaals te scheren. Ga dan verder met de hals. Scheer netjes langs de manenkam op.
Vervolgens scheer ik dan de voorbenen en de borst. Als je paard het niet fijn vindt om op zijn benen geschoren te worden, gebruik dan een kleiner machientje, zoals bv de Heiniger Saphir. Vaak gaat dit wel goed. Door het been naar voren of naar achteren te houden, kun je het hele been scheren.

Daarna scheer ik meestal de bilpartij en het achterbeen. Laat bij de staart een klein driehoekje zitten, zodat de overgang staart/geschoren deel er netjes uitziet. Het achterbeen til je ook weer respectievelijk naar voren of naar achteren om  overal goed bij te komen. Ben wel wel extra voorzichtig bij de liezen van je paard. Dit is een gevoelig plekje en omdat de huid zo dun is, kun je hem snel verwonden met je scheerapparaat.

Het hoofd scheer ik altijd als laatste. Mocht je paard dat namelijk spannend vinden, dan is de rest in ieder geval al klaar.  Als het de 1e keer is dat je zijn hoofd scheert, kun je ervoor kiezen om tot de kaaklijn te scheren. De meeste paarden vinden dat niet zo eng.
De rest van het hoofd scheer ik altijd met de Heiniger Saphir. Pas goed op dat je de voorpluk niet per ongeluk raakt en ben voorzichtig rondom de ogen. De oren en het 3e oor scheer ik altijd met een kleine tondeuse.

Afhankelijk van het ras/ de vereniging en het land waarin je wedstrijden rijdt, is het wel of niet toegestaan om de binnenkant van het oor en de tastharen te scheren.

Vanaf Juli 2021 is het namens de FEI niet meer toegestaan om tastharen af te scheren!